Vo väčšine supermarketov je zbytočne očakávať, že si kúpite naozaj čerstvú morskú rybu. Ryba vám vydrží čerstvá maximálne tri dni. Väčšina morských rýb je u nás v obchodných sieťach mrazená. Platí to aj pre naoko čerstvé ryby, ktoré sa po prevoze do obchodu rozmrazia a vystavujú na ľade.
Vyzerá to lepšie ako mrazená ryba, no riziko je, že si ju kúpite a znova zmrazíte, čo je už zdravotný hazard. Dokonca aj keď si kupujete mrazené ryby, nemali by byť mrazené dlhšie než rok.
Čo sa týka spracovaných rybích produktov, tie ja napríklad vôbec nekupujem. Pokiaľ si chcem niečo vyrobiť z ryby, stačí mi hrniec a vidlička. Pokiaľ máte v obľube namiesto filetov takzvané filé, tak dobrú chuť. Je to zväčša odpad zo spracovaných rýb spojený vodou a fosfátmi. S filetami z rýb to nemá nič spoločné a v 21. storočí sa naozaj čudujem rodinám, ktoré si kupujú tento odpad hlavne v čase Vianoc. Napodobeniny rýb a chemo-odpad z rýb ja osobne nejem. Čo však jete vy, je len
a len na vás. Každý je sám zodpovedný za to, čo konzumuje.
Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o tom, aké ryby kupovať a nekupovať, je potrebné stať sa členom Základnej, alebo Pokročilej úrovne.
Nakúpiť lacno, kvalitne a hlavne zdravo - to je v dnešnej dobe naozaj ťažká úloha. Pomôžeme vám zorientovať sa a osvojiť si vedomosti o tom, čo dávať a najmä nedávať do vášho nákupného košíka.