Dusitan sodný má formu svetlo žltlej kryštalickej látky a je dobre rozpustný vo vode. Používa sa v soliacich zmesiach do údenín a mäsových výrobkov, kde zabraňuje možnému rastu škodlivých baktérií Clostridium botulinum.Taktiež zabraňuje oxidácii tukov a predlžujú životnosť výrobkov.
Pri smažení z dusitanov vznikajú rakovinotvorné nitrozamíny. Pridávaním E 300, E 315 a E 316 sa tvorba nitrozamínov obmedzuje.
Látka je však dôležitá z technologických dôvodov pri výrobe mäsových výrobkov. Obsah v potravinách je obmedzený na 50 až 175 mg/kg. Pri slovenských salámach typu vysočina, herkules je povolený limit 180 mg/kg.
Vo väčších množstvách môže spôsobovať nevoľnosť. U malých detí a nemluvniat môže spôsobovať modranie, pretože reaguje s hemoglobínom a bráni prenosu kyslíka v krvi (methemoglobinémia).
V rámci EÚ je povolené pre obmedzený okruh potravín v obmedzenom množstve.
Nakúpiť lacno, kvalitne a hlavne zdravo - to je v dnešnej dobe naozaj ťažká úloha. Pomôžeme vám zorientovať sa a osvojiť si vedomosti o tom, čo dávať a najmä nedávať do vášho nákupného košíka.