Oplatí sa nakupovať slovenské ovocie a zeleninu? Alebo sú tieto produkty kvalitnejšie zo zahraničia? Vedeli ste, že sa zelenina a ovocie zo zahraničia oberá v stave „technickej zrelosti“, čo v preklade znamená, že sa plody zbierajú ešte zelené, aby prežili dlhú cestu k spotrebiteľovi? Plne nedozretý plod nemá a nikdy nebude mať toľko živín, na ktoré potrebuje blahodárne slnko. No nielen to. Napríklad zelené plody paradajok dokonca ešte obsahujú vyššiu hladinu nebezpečného Solanínu. Je lepšie kupovať tieto produkty na lokálnych trhoch, alebo v kamenných obchodoch, či online?
Žijeme naozaj dosť komplikovanú “otravinovú” dobu. Niekedy bola u nás produkcia potravín zameraná na nasýtenie národa, no dnes je zámerom len a len čo najvyšší profit. Za “socíku” sme tu mali prísne normy, o ktorých mohla v tej dobe EÚ iba snívať, keďže náš agro-potravinársky priemysel bol na veľmi dobre rozvinutej úrovni s plnou potravinovou sebestačnosťou. Dnes tieto normy platia napríklad pre slovenských pestovateľov, pričom zo zahraničia je k nám napriklad dovážaná taká zelenina, ktorá tieto normy ani nepozná. Voči slovenskému poľnohospodárovi ide o čistú diskrimináciu vrámci trhu na EÚ. Po vypestovaní našej zeleniny sa táto kvalita vyvezie do zahraničia a privezie imitácia zeleniny. Nechcete sa nechať nachytať?
O trikoch a podvodoch so zeleninou a ovocím a tipy o tom ako ich nakupovať nájdete práve v tejto príručke.
Nakúpiť lacno, kvalitne a hlavne zdravo - to je v dnešnej dobe naozaj ťažká úloha. Pomôžeme vám zorientovať sa a osvojiť si vedomosti o tom, čo dávať a najmä nedávať do vášho nákupného košíka.