Po dlhom čase som navštívil niekoľko obchodov s potravinami a posvietil si na zmrzliny. A posvietil som si nielen tam.
V tomto "stručnom článku pre uponáhľaných" si povieme o zmrzline, ktorú by som svojmu dieťaťu nikdy nekúpil, ale povieme si aj aký je rozdiel medzi balenou a voľne predajnou zmrzlinou. V prvom rade som sa pozrel na to, ako bola zmrzlina zahusťovaná, aký má obsah smotany a aké arómy boli použité(?), a to konkrétne v balenej zmrzline v obchodoch.
Vo väčšine obchodov som sa ku kvalitnej zmrzline ani len nedostal, až na výnimku dvoch sietí, kde za značne vyššiu cenu som objavil okrem iného aj zmrzlinu vyrábanú v zahraničí. Inak realitou v bežných supermarketoch je len zmrzlina zahusťovaná gumou a sójovým lecitínom bez prezencie mlieka či tradičnej smotany (v prípade smotanových ne-vegánskych druhov zmrzlín). Kúpa kvalitnej smotanovej zmrzliny sa stala akoby minulosťou. U niektorých zmrzlín nebolo dokonca použité ani len sušené mlieko, nehovoriac o nejakej smotane.
Príchute sa pohybovali aj na hrane 0,5% zložky, ktorej názvom sa výrobca chválil na obale. Čiže napríklad taká kokosová zmrzlina neobsahovala ani len percento kokosovej príchute.
Čo sa týka ďalších zložiek sa u zmrzlín snažím vyhýbať sójovému lecitínu, ktorý je len náhradou drahšej verzie sušených vajec.
Balené zmrzliny však majú aj určité plus.
Napríklad, v prípade balených zmrzlín máme aspoň akú takú vedomosť o tom, koľko prídavných látok sa v balených zmrzlinových výrobkoch nachádza, keďže je to možné zistiť zo zloženia výrobku. Tu máme aspoň akú-takú kontrolu nad ich množstvom.
A nielen to. V prípade balených zmrzlín by mali výrobcovia dodržiavať aj maximálne povolené množstvo týchto jednotlivých prídavných látok.
U predajcov nebalenej zmrzliny je riziko, že sa prídavné látky pridávajú “voľnou rukou”, čo je ešte nebezpečnejšie, keďže sa často prekračuje povolený limit. Pritom kontrola je možná iba na základe rozborov odobranej vzorky a určite nemá každý z nás doma na ich rozbor potrebné "laboratórne" vybavenie.
V tomto smere je najhoršia zmrzlina sfarbená modrým farbivom, vo väčšine prípadov ide o výrobok s názvom “Šmolková Zmrzlina”. Pomletého šmolka tam ale budete hľadať zbytočne. Modrú farbu zmrzline dodáva modré farbivo s označením E 131. To je podľa Ambulancie Klinickej Výživy nebezpečné najmä pre deti, keďže po jeho zvýšenej konzumácii sú následne deti hyperaktívne a môžu sa u nich prejaviť aj iné zdravotné ťažkosti.
Modré farbivo (E 131), sa podľa spomínaného zdroja používa aj v mnohých iných potravinách, určených najmä pre deti. Ide o výrobky typu cukríky ako napríklad lentilky, jogurty, a podobne. Po jeho užití môžu u precitlivených ľudí nastať tvorenie vyrážok, svrbenie, nevoľnosť, problémy s dýchaním, alebo aj pokles krvného tlaku.
Toto modré farbivo, ktoré sa vyrába z uhoľného dechtu, sa využíva v lekárstve na farbenie a následnú diagnostiku lymfatických uzlín.
CI Potravinárska modrá V je dokonca zakázaná v Austrálii aj v USA. V SR (celej EÚ) je bohužiaľ stále povolené za účelom zafarbenia alkoholických i nealkoholických nápojov, zmrzlín a iných sladkostí, polev, atď.
Pritom jednoduchá náhrada tohto syntetického farbiva je prírodné farbivo. Napríklad z čučoriedok. Preto, pokiaľ kupujete pre vaše dieťa "Šmolkovú zmrzlinu", bolo by na mieste sa opýtať, aké farbivo bolo použité pri jej výrobe. Predávajúci je vám totiž povinný ukázať celé zloženie zmrzlín, ktoré predáva na vyžiadanie.
Čo sa týka výrobných procesov, aby som vedel porovnať balenú a voľne predajnú zmrzlinu, oslovil som aj malého živnostníka / výrobcu / predajcu takejto zmrzliny. Ten mi síce prezradil jej postup výroby (bez uvedenia gramáže surovín), no nechcel byť z pochopiteľných dôvodov menovaný.
Podobné praktiky však fungujú aj u výrobcov balených zmrzlín, stačí začať čítať etikety. Takto teda vyzerá výroba dnešnej voľno-predajnej a nebalenej „Šmolkovej zmrzliny“ podľa slov zmrzlinára:
Do miešača sa nasype sušené mlieko, pridá sa menšie množstvo kvapalného rastlinného tuku. Ten nie je vo forme, ako bežne poznáme. Ide o nefarbenú, priehľadnú hmotu. Ďalej sa pridá voda, sójový lecitín, aby spojil tuk s vodou a zahusťovadlom, no pritom aby sa nevytvorili kryštáliky ľadu. Rovnaká guma sa používa aj na zahusťovanie gélov na vlasy v kozmetickom priemysle. A teraz už nastal čas pre syntetické farbivá a arómy, pričom sa zmrzlina chladí počas stáleho miešania na určitú teplotu.
Samozrejme, aby sme boli objektívni, do zmrzliny sa väčšinou pridávajú prírodné zahusťovadlá ako E 412 (Guarová guma), E 413 (Tragant) a E 414 (Arabská guma). Tieto gumy som osobne dokonca našiel aj na etiketách BIO-potravín o ktorých bude takisto napísaná príručka “Ako nakupovať / Bio potraviny, vegan, vegoš”.
Viac o zmrzlinách sa dozviete v príručke pre základnú a pokročilú úroveň na tomto webe.
Nakúpiť lacno, kvalitne a hlavne zdravo - to je v dnešnej dobe naozaj ťažká úloha. Pomôžeme vám zorientovať sa a osvojiť si vedomosti o tom, čo dávať a najmä nedávať do vášho nákupného košíka.